10 Little-Known Hair Mistakes Putting Your Hair At Risk

You absolutely want to have beautiful strong and shiny hair, and the way to achieve that is taking care of your hair and a well-balanced diet. In our topic today hair mistakes we are going to show you a lot of things to avoid in fact keeping your hair healthy and strong.

1. Don’t wait for too long to get a trim or a cut

The 16 Worst Things You Can Do to Your Hair
© depositphotos  

If your hair looks frizzy and not having a specific shape no more or if it tangles easily then you are probably overdue for your hair cutting, especially if you want your hair to be too long you have to trim your locks in a regular basis and they will be longer.

Solution: make sure to visit your hairdresser regularly.

2. Dyeing it yourself DIY

The 16 Worst Things You Can Do to Your Hair
depositphotos  

DIY might be the thing a lot of people thought about doing and yes it may be a handy practice but when it comes to hair don’t think about it unless you are a professional hairdresser, most like it if you try it by yourself you will end up searching a salon and yes it will be expensive and hard to fix what you have done so don’t think about it and let professionals do their job.

Solution: go to A hairdresser.

3. The Brushing or styling of wet hair

The 16 Worst Things You Can Do to Your Hair
© depositphotos  

The wet hair is very delicate to breakage, you can make sure and check it next time you wash your hair, you can select one and only one and try to break it you will find out that it breaks much easier when your hair is dry, you brush to do the same the only difference is it break hundreds.

Also, the heat from a curler makes water evaporate extensively so using these hot tools will fry your hair and damage it.

Solution: make sure to dry hair before brushing or styling it, also some heat protection products are good.

4. Don’t use dirty brushes

The 16 Worst Things You Can Do to Your Hair
© depositphotos  

A lot of dead skin ends up on the brush when you brush your hair and this skin is a great environment for bacteria to grow all kind of bacteria and plus of how disgusting it is this bacteria can be transferred back to your hair if you don’t clean your hairbrush in a regular way.

Solution: make sure to wash your brushes regularly or put a tissue onto the brush before using it on your hair.

5. Don’t wash your hair with hot water and too often

The 16 Worst Things You Can Do to Your Hair
© depositphotos  

Very hot water on your hair removes the natural oils that the glands in your scalp produce it also make your hair dry and brittle also over washing the hair do the same thing, so make sure to wash your hair from two to three times a week if your hair is oily.

Solution: don’t wash your hair a lot and make sure the water is warm.

6. Using conditioner instead of shampoos

The 16 Worst Things You Can Do to Your Hair
© depositphotos  

You cannot replace the conditioners with shampoos they are two different products that made for different purposes so you can’t replace them, shampoos are for cleaning your hair and conditioners are to moisturize.

A simple comparison your can will need petrol or oil you can’t replace one with another because they are two different products and it’s the same case when it comes to your hair if you use the conditioner instead of the shampoo your scalp won’t say thank you.

Solution: you have to use them both, first shampoo, then the conditioner.

7. Not changing your hair products when you see a change in it

The 16 Worst Things You Can Do to Your Hair
© depositphotos  

They are a lot of different hair products in the markets they are the ones for coloring or for the damaged hair and much more, the ingredients in hose products are different and it depends on their purpose so if you see a change in your hair, your products should change too.

We will give an example with a car again, you absolutely know that you shouldn’t replace diesel with petrol so don’t do that to your hair if you don’t have dry locks don’t use a shampoo for oily hair.

Solution: it’s time for shopping.

8. Make sure to brush your hair every day and do it from the roots

The 16 Worst Things You Can Do to Your Hair
© depositphotos  

Don’t brush your hair from the roots it will create a massive knot and pulling too much hair off it will make the root weak also don’t brush your hair too much, it’s one of the big hair mistakes.

In other words, don’t brush your hair if it needn’t be brushed.

Solution: brush the hair from the ends till the roots, untangling the knots along the way and don’t do it too much.

9. Having a tight hairstyle too often

The 16 Worst Things You Can Do to Your Hair
© depositphotos  

It’s not good to tie your hair very often it will damage it because it pulls the hair from the roots, so even if you like the ponytail style make sure to not use metal parts to tie it also try to switch the height of the tie many times a day.

Solution: do not tie your hair every single day.

10. Too much sun o your hair from big hair mistakes

The 16 Worst Things You Can Do to Your Hair
© depositphotos  

If you are from people that like spending a lot of time outdoors remember to protect your hair, too much sun will damage it, so if you feel that your hair is dry or discolored and have a lot of splits ends then it may because of the UV radiation.

Solution: make sure to wear a hat or a scarf.

We probably didn’t mention all hair mistakes we talked just about the important and little known. If you want to share your favorite, we strongly encourage you to do so in the comments!

Read also: 8 LITTLE-KNOWN EXERCISES TO LOSE CHUBBY CHEEKS

Add a Comment